Artiklar


Marieke Media & Människa 


Artiklar, reportage och bilder...

 

Jag erbjuder korta artiklar och längre reportage inom områden som hälsa och hållbarhet, media, människor och funktionsrätt, med särskilt fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Mitt specialintresse gäller ny forskning kring autism och Aspergers syndrom, även kallat högfungerande autism. 

Boka bevakning av dina event och idéer eller beställ reportage som bygger på mina kunskaper. 

Kontakt

 

Så tidgare reportage, film, radio ...

Läs om testmetoden ComFor-2 i  Ögonblick - Autism- och Aspgergerförbundets tidskrift  

ComFor-2 - en testmetod som visar förståelsenivån

För att nå personer med autism och intellektuell funktionsnedsättning är det mycket viktigt att veta vad de verkligen förstår. Först då är det möjligt att erbjuda hjälpmedel och stöd på rätt nivå. Testmetoden ComFor-2 har tagits fram just för detta och nu finns manualen på svenska. Lena Nylander är en av de som utbildar i metoden i Sverige.


Du kan läsa mer om detta nummer av Ögonblick på Autism- och Aspergerförbundets hemsida.Ibis-projektet ska leda till arbetsro och trygghet ... 

Nu pågår ett projekt på nio skolor i Uppsala med syftet att skapa arbetsro och trygghet i skolmiljön. Fokus är rutiner och goda relationer mellan elever och lärare. Läs mer i Special Nest.


Ross Greene till Sverige  

Han är känd för sina framgångsrika böcker "Explosiva barn" och "Vilse i skolan", men också för sin samarbetsinriktade problemlösningsmetod, CPS. Läs mer i Special Nest.


Tvillingar med autism - så funkar familjelivet

Under en period blev tillvaron kaotisk, men idag har familjen hittat både strategier och träning som får livet att fungera. Läs mer i Special Nest. Trädet ska förbättra elevernas läsutveckling

Det är förmågan till avkodning som elever med läs- och skrivsvårigheter behöver träna upp. Möt 

Pelle Lindblå som skapat Trädet. Läs mer i Special Nest. 


Värsta bästa jobbet – vill hjälpa resursen att stötta

Arbetet som resurs för elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar innebär ofta ett stort ansvar - en ny bok vill synliggöra rollen. Läs mer i Special Nest.  


Så kan du prata med ditt barn om autism

De flesta föräldrar till barn som har en diagnos tänker nog att de ska berätta om den för barnen. Men uppgiften kan kännas besvärlig. Läs mer i Special Nest. 


Läraren måste förstå vem eleven är

I en ny bok erbjuder UIrika Aspeflo och Ebba Almsenius redskap för lärare och specialpedagoger i undervisningen av barn med npf. Läs mer i Special Nest.Testmetoden som kan erbjuda rätt hjälp 

En metod som gör det möjligt att kommunicera och erbjuda hjälpmedel på rätt nivå för någon som har autism och intellektuell funktionsnedsättning. Läs mer i Special Nest.


Språkförmågan påverkad hos barn med autism
En ny studie om språk och autism visar att barn med autism har svårare för muntligt återberättande än barn utan diagnos. Läs min intervju i Special Nest.Speaker för informations- och reklamfilmer 
Jag speakar informations- och reklamfilm - bland annat
för filmbolaget Smartfilm AB

i Limhamn. 


Medverkar i Musikhjälpen i Radio AF
"Alla har rätt att funka olika" var temat i Musikhjälpen. Jag berättar om Autism- och Aspergerföreningen och alla intänkter i Caféet gick till #Musikhjälpen 2018! 


Filmen om Guillain-Barrés syndrom

Se informationsfilmen om den autoimmuna sjukdomen GBS som vi gjorde för patienter och anhöriga. Min historia liknar många andras och jag blev frisk! 

 


Ringar på vattnet - Mentorskap förändrar 

Väldigt givande att få vara mentor under några år
 inom Internationella Kvinnoföreningen i Malmö Kommun. Boken om våra erfarenheter ger en fin bild.

 


Kommunikationsansvar för HSO

Under december 2018 och januari 2019 hade jag uppdrag som kommunikationsansvarig för

HSO i Skåne och arbetade med strategisk kommunikation.


Hon vill göra skolan mer npf-anpassad

En skola anpassad för elever med npf är en skola som är bra för alla. Läs min artikel i Special Nest om Joanna Lundin och hennes förslag för tillgänglighet för alla.


Så kan flickor med autism upptäckas tidigare

Färre flickor än pojkar får diagnosen autism och flickorna upptäcks senare - men det finns metoder att upptäcka fler. Läs min artikel i Special Nest. 


Hjälpmedel för att förebygga utbrott

Med hjälp av ”En 5:a kan få mig att tappa kontrollen” kan stressfaktorerna identifieras och utbrotten förebyggas. Läs min artikel i Special Nest.


Hon sprider kunskap om livet med psykoser

Flera långa psykoser skapade kaos i hennes liv - för att hantera livet började hon skriva både bloggar som blev böcker. Läs min artikel i Special Nest. 


Så blev ”Klassen” en klick-raket

SVT:s program ”Klassen”, en dramaserie för mellanstadibarn, blev en succé och det som kallas en riktig klickraket. Läs min artikel i Vipåtv om hur de gjorde!

 


Redaktionen som får religion att räcka ...

SVT:s program bevakar både kristna, judiska och muslimska högtider, sänder högmässor och aftonbön. Läs min artikel i Vipåtv om hur de jobbar. 

 


Äntligen Sommarlov – som nu firar 40 år

SVT:s program Sommarlov är en stor framgång på Play och TV-rutan.Läs min artikel i Vipåtv om programmet och de som arbetar bakom.


Perspektiv från hela landet när hon leder

Carolina Källestål är allmän-tv-chef för Umeå, Göteborg och Malmö, hon siktar på digital förflyttning. Läs min artikel i Vipåtv om hur hon jobbar.


SVT:s lokala Valkompass ska ge ... 

Redan under tidigare valår har hela Sveriges väljarkår kunnat testa sina politiska sympatier via SVT:s Valkompass. Läs min artikel i Vipåtv om valet 2018. 


Kampen för dottern inspirerade

När Sophie Dows dotter föddes ställde livet helt nya krav. Läs min artikel i Special Nest om hur hennes kamp ledde till både en bok och ett hjälpcenter .


Nytt projekt ska hjälpa unga med npf

Ett EU-finansierat projekt ska hjälpa unga vuxna med neuropsykiatriska funktionsvariationer att komma ut i arbete. Läs min artikel i Special Nest.


Här fick Roland hjälp - nu stöttar han andra 

Eftter många år med svårigheter på olika arbetsplatser diagnostiserades han med Aspergers syndrom - nu kan han hjälpa andra. Läs min artikel i Special Nest.


Barnboken som ska få alla att förstå
En bok som barn, föräldrar, mormor och farfar kan läsa tillsammans för att förstå Aspergers syndrom. Läs min artikel i Special Nest. 

Marieke Media & Människa 

Alla rättigheter reserverade 2018 

Bank